Pages

Monday

Mitos Mengenai Kucing Hitam

Mitos Mengenai Kucing Hitam

kucing-hitam.jpg
Seperti menjelang malam Halloween, simbol kucing hitam dijual dalam bentuk boneka kecil atau gantungan kunci. Binatang dengan mata menyala pada malam hari ini selalu dikaitkan dengan dunia sihir atau magic.

Sebahagian masyarakat percaya bahawa kehadiran kucing hitam selalu dikaitkan dengan datangnya bangsa ghaib atau hantu. Biasanya kucing hitam tak datang di mana-mana tempat dan masa.
black_cat_1.jpg
Hanya tempat-tempat sepi dan wingit saja yang menjadi tempat kesukaan munculnya kucing hitam. Sebahagian masyarakat mempercayai kehadiran kucing hitam adalah petanda keangkeran.

Dimana kucing hitam dijumpai, pasti di sekitar lokasi tersebut sedang ada hantu atau makhluk ghaib lain yang tengah melakukan penampakan atau sekadar melintas.

cat04.jpg
Kepercayaan akan kucing hitam bermula dari sejarah di zaman Babylonia kuno tempo dulu. Saat itu kucing hitam dipersembahkan dalam upacara ritual untuk dibakar bersama sesaji lain.

Mitos ini timbul kerana ada seekor kucing hitam yang tidur di tengah-tengah seekor ular dengan pulasnya, padahal saat itu ular merupakan lambang dari kejahatan. Pemahaman ini terus berkembang hingga abad pertengahan di pelbagai bangsa dan kepercayaan.

Untitledhh.png
  • 1. Jerman Ada kepercayaan bahawa apabila ada seekor kucing hitam yang lompat ke tempat tidur orang sakit, kematian akan datang pada orang yang sakit itu.
  • 2. Normandy Mereka percaya apabila dalam perjalanan anda melihat seekor kucing hitam yang sedang menyeberang di tengah bulan purnama, mereka percaya bahawa anda akan diserang suatu epidemik.
  • 3. Finland Masyarakat di sana percaya bahawa kucing hitamlah yang membawa jiwa manusia ke alam baka.
  • 4. China Kehadiran seekor kucing hitam merupakan petanda bahawa mereka akan terkena penyakit atau akan jatuh miskin.
  • 5. India Jiwa yang bereinkarnasi dapat dibebaskan dengan membaling kucing hitam ke api.
  • 6. Bengali Bahawa ada seorang wanita yang dapat mengubah jiwa manusia menjadi seekor kucing hitam, dan setiap kucing hitam yang disakiti akan menyakiti wanita itu juga.
  • 7. Celts Percaya bahawa kucing hitam dapat meramalkan masa depan.
  • 8. Druids Pada masa Inggeris kuno percaya bahawa kucing merupakan jelmaan seseorang yang berbuat jahat di masa lalunya kemudian di hukum menjadi seekor kucing hitam.
Ada juga kepercayaan lain, yang mengatakan bahawa kucing hitam ini merupakan salah satu penyamaran para ahli sihir.

Walaupun tidak ada saksi yang pernah menyaksikan ada ahli sihir yang berubah menjadi seekor kucing hitam atau seekor kucing hitam yang berubah menjadi seorang ahli sihir, tetapi mereka mengatakan bahawa suatu hari mereka menyakiti seekor kucing hitam dan kucing hitam itu terluka, dan keesokan harinya mereka mencari luka yang sama di tempat yang sama kucing itu terluka pada seorang wanita.

kucing-hitam2.jpg
Kepercayaan lain mengatakan bahawa kucing hitam adalah partner para ahli sihir untuk menyelesaikan “Their evil deeds”.

Mereka akan terbang dengan sapu lidi mereka dan mula membuat kecoh, tetapi kepercayaan yang satu ini diakhiri dengan memberikan mereka gula-gula-gula-gula yang manis untuk menjangka para ahli sihir itu agar tidak membuat keonaran.

Percaya atau tidak, sama ada kucing hitam ada hubungannya dengan dunia spiritual itu semua terserah anda. Lalu bagaimana dengan kepercayaan akan kucing hitam di persekitaran anda?

1 komen ..^_^: